Wanneer u een hond heeft dan is dat vanzelfsprekend een onderdeel van uw gezin. Wilt u uw trouwe viervoeter meenemen naar Spanje? Zorg er dan voor dat u goed op de hoogte bent van de regels die hiervoor gelden.
Welk soort reis voor uw hond?
Denk ervan tevoren goed over na of dat u uw hond mee wilt nemen naar Spanje. Wanneer het voor een langere periode is dan is dat zeker goed te doen in het voorjaar, najaar of de winter maar is het in de zomer waarin de temperatuur toch kan oplopen en het vaak een stuk drukker is dan moet u zich toch afvragen of dat het wel slim is om uw hond mee te nemen. In de zomer mogen honden vaak ook niet op het strand komen dus een lekkere strandwandeling met uw trouwe viervoeter is dan al uit den boze. Niet alleen omdat het er dan drukker is dan in het voorjaar, najaar of in de winter maar ook omdat het zand dan zo heet is dat ze hun voetzolen zouden verbranden.
Uw verblijf in het zonnige Spanje
Heeft u een woning in Spanje waarin een airco is gebouwd dan is het voor u en uw viervoeter heerlijk. Lekker in een koele ruimte liggen zal hem of haar goed doen. Heeft u een eigen bungalow of villa met een mooi zwembad dan is dat voor uw hond heerlijk om daarin te kunnen zwemmen. Het zal niet alleen voor u maar ook voor uw hond een droom. Er zijn campings in Spanje waar een hond toegestaan is maar lang niet allemaal. Het is dan heerlijk om een plekje te hebben waar ook een beetje schaduw is. Als er ook nog zo nu en dan een heerlijk briesje wind staat is het voor u en uw viervoeter nog beter om uit te houden. Niet alleen op sommige campings, maar ook in sommige hotels zijn honden in Spanje toegestaan. Het kan dan zijn dat u een extra bijlage moet betalen omdat er dan extra schoonmaakkosten zijn. Het is dan vaak wel zo dat de honden alleen in de hotelkamers mogen maar niet gewenst zijn in het restaurant en zeer zeker niet bij het zwembad. Maak dus een verstandige keuze wanneer u erover nadenkt om uw hond mee te willen nemen.
Uw hond op het strand in Spanje
Daar waar de grotere stranden zijn waar eigenlijk iedereen wel kan komen in de zomer mogen vaak vanaf half april tot half oktober de honden niet komen. Wanneer u zich daaraan niet houdt kan u rekenen op een flinke boete. Soms is het in de winter ook niet toegestaan maar zien ze het door de vingers en laten ze het wel toe. Dit geeft alleen geen enkele garantie en het kan dus goed zo zijn dat wanneer u een agent tegenkomt die erg op zijn strepen staat hij u toch ook in die periode een bekeuring geeft. Het gebeurt wel steeds vaker dat er hondenstranden zijn waar u met uw hond van harte welkom bent.
Stranden waar u met uw hond mag komen
In de mooie regio Alicante hebben ze niet alleen aan ons als mens gedacht maar ook aan onze trouwe viervoeter. Daar zijn enkele hondenstranden te vinden. Wanneer uw hond dus echt verzot is op water is het zeker een idee om daar naartoe te gaan. Het is dan wel aan te raden om niet met uw hond daar naartoe te reizen met de auto als het heel erg warm is. Uw hond kan daar flink last van krijgen en zelfs ziek worden van de warmte. Dat is natuurlijk niet wat u wenst.
Hoe hond vriendelijk is Spanje nu eigenlijk?
Hoe hond vriendelijk Spanje is dat ligt geheel aan de plaats waar u naartoe gaat. Het is in de wet vastgelegd dat honden niet welkom zijn in een restaurant in Spanje. Op sommige terrassen denken ze daar anders over en zijn de honden wel welkom. Soms staan er zelfs bakken met lekker vers water klaar voor uw hond. Wilt u het zeker weten dat uw hond welkom is op het terras dan kunt u dat het beste vragen aan de bediening die op het terras rondloopt. Aan de Costa Blanca Zuid zullen er niet veel terrassen zijn waar ze het niet toestaan om met uw hond daar te gaan zitten om wat te drinken maar wanneer je wat meer landinwaarts dan is de kans groot dat ze dat daar niet toestaan. Ook in hotels die meer landinwaarts liggen staan ze het vaak niet toe. Daarin doet Spanje eigenlijk op dat moment niet veel onder voor Nederland. Wanneer u monumenten of andere bezienswaardigheden wilt gaan bezoeken mag u ook vaak de hond niet meenemen. Het is dan ook echt heel erg van belang of u er wel slim aan doet uw hond mee te nemen.
Een park voor uw hond in Spanje
Gelukkig komen er steeds meer plekken aan de Costa Blanca waar ze speciale hondenparken aanleggen. Een groot gebied wat afgezet is met hekken wordt er dan gemaakt waar uw hond heerlijk los kan lopen. Het is superleuk om daar dan andere hondenliefhebbers tegen te komen. Dit helpt u meteen weer aan wat sociale contacten. Wanneer u aan de Costa Blanca Zuid komt zult u zien dat daar een Parque Canino is. Dit noemen ze ook wel een Dog Atility Park. Deze zijn soms samen met een hondenpark.
Hoe zijn de Spanjaarden met hun honden?
Als we het hebben over het opvoeden van de honden, of eigenlijk met hun baasjes dan is daar in Spanje nog wel wat in te leren. Bij het uitlaten van de hond “vergeten” ze nog wel eens om het op te ruimen en blijven de uitwerpselen gewoon op straat liggen. Dit zelfs ondanks dat het in Spanje verplicht is om het op te ruimten en zakjes bij zich te hebben. Ook het opvoeden van de hond zelf laat te wensen over waardoor vooral de wat kleinere hondjes behoorlijk agressief kunnen reageren. Gelukkig zijn er wel steeds meer Spanjaarden die er wat meer aandacht aan besteden. Dit maakt het een stuk gezelliger.
Een dierenarts in Spanje
In Spanje vindt u meer dan genoeg dierenartsen. Aan de kust van Spanje zijn die er in overvloed te vinden. Er zijn dierenartsen te vinden die ook Engels spreken. Dit maakt het een stuk makkelijker wanneer u (nog) niet zo vloeiend Spaans spreekt. Wanneer u de Spaanse Costa af zou reizen dan vindt u daar meer dierenklinieken en dierenartsen dan dat er in Nederland zijn. Nu zult u misschien denken dat ze daar de hoofdprijs vragen maar soms kan en rekening van de dierenarts in Spanje wel de helft goedkoper zijn dan dat hij in Nederland zou zijn. Moet u op controle komen met je huisdier dan is dat de meeste keren zelfs gratis.
Het beschermen van uw hond tegen ongedierte
Teken en luizen kunnen in Spanje zorgen voor gevaarlijke ziektes bij uw huisdier. Ook moet u denken aan leishmaniasis wat een zeer heftige ziekte is. Leischmaniasis ontstaat door een parasiet en is een infectieziekte. Deze wordt onder andere door zandvliegen overgebracht. Het is dus van groot belang dat u uw hond daartegen beschermt. Het iedere maand ontwormen van uw huisdier is hier ook nodig. In Spanje komt veel vaker hartworm voor dan in Nederland. Wanneer uw hond de jaarlijkse vaccinatie krijgt is het, net zoals in Nederland, voldoende om 1 keer in de 3 maanden te ontwormen.
Processierupsen, een ware hel!
Een zeer gevaarlijk en vervelend aspect is het jaarlijks terugkeren van de processierupsen. Vooral wanneer het voorjaar is hangen er in de bomen vele nesten vol met deze rupsen. Controleer uzelf en uw hond daar dus goed op wanneer u veel in de beurt van bomen bent geweest.
De toelatingseis omtrent uw hond in Spanje
Wilt u met uw hond de Spaanse grens over gaan dan zitten daar de algemene regels van de EU aan verbonden. Het is zeer verstandig om van tevoren goed te kijken welke regels er van kracht zijn. Doe dit tijdig en niet kort voordat u gaat vertrekken. Op dit moment zijn er de volgende regels al moeten wij zeggen dat ook dat weer per regio kan verschillen. Zeker op het gebied van bepaalde hondenrassen kan dat een groot verschil zijn.
Een van de eisen is dat uw hond een microchip moet hebben. Wanneer de hond voor 3 juli 2011 is geboren mag ook een duidelijk zichtbare tatoeage maar het reizen met een gechipte hond heeft de voorkeur. Mocht u de hond om de een of andere rede ooit kwijt zijn dan is hij of zij makkelijker te vinden met een chip.
Uw hond dient de vaccinatie tegen rabiës te hebben. Hiervoor moet uw hond minimaal 12 weken oud zijn. De vaccinatie is beschermend voor de duur die opgegeven is door de fabrikant van het vaccin. De houdbaarheid is 1 jaar. Dit is sinds kort veranderd. Het is altijd 2 jaar geweest. Dit is ook geldig voor andere boostervaccinaties. Deze vaccinatie zien ze als eerste prik wanneer ze niet op tijd zijn gegeven. Ook moet uw hond worden geïdentificeerd door een microchip. Wanneer dit allemaal is gebeurd dan moet u nog 3 weken wachten om te mogen reizen met uw hond. Dit is in verband met de incubatietijd en volgens de regels van het vaccinatieprotocol.
Alle vaccinaties dienen met stempel, sticker en een handtekening van de erkende dierenarts waar u bent geweest in het dierenpaspoort te staan.
Hondenrassen die verboden zijn
Het bezitten of het invoeren van de hondenrassen die worden betiteld als gevaarlijk of verboden is in elke regio weer anders. Er zijn hondenrassen die verplicht aangelijnd en gemuilkorfd moeten zijn wanneer u deze heeft. Dit gaat meestal om de volgende rassen: Amerikaanse Stafford, Pitbullterriër, Akita-Inu, Argentijnse Dog, Tosa-Inu, en de Fila Brasileiro. Het is dus slim om, wanneer u in Spanje wilt gaan wonen en uw hond mee wil nemen, uit te zoeken welke rassen er wel of niet toegestaan zijn. Soms moet u voor uw huisdier een speciale VOG aan gaan vragen. Met deze Verklaring omtrent gedrag i.h.k.v. Spaanse wet voor potentieel gevaarlijke honden kunt u een vergunning aanvragen. Doe dit ruim van tevoren.
Uw hond vervoeren naar Spanje
U kunt uw hond mee in de auto nemen maar u moet er wel rekening mee houden dat er bepaalde regels gelden in Frankrijk maar ook in Spanje over de manier waarop u uw hond meeneemt in de auto.
Laat u liever uw hond in het vliegtuig meereizen dan is dat zeer zeker ook een mogelijkheid. Uw hond wordt dan vervoerd in een grote reisbench. De ruimte waarin deze staat is een deel waarin airco zit. Pas wel op, er gaan verhalen dat het personeel niet zo leuk omgaan met de benches waarin uw hond zit. Ze zouden bijvoorbeeld niet opletten en de bench met hond en al gerust een poos in de zon laten staan. Hiervan kan uw hond erg ziek worden. Bel even met de vliegtuigmaatschappij waarmee u wilt reizen hoe het allemaal bij hun verloopt. Zo weet u precies waar u aan toe bent en wat de kosten ervan zijn. Heeft u een kleine hond dan kan het zelfs zijn dat u uw hondje gewoon bij u mag houden tijdens de reis in een reisbench die daar geschikt voor is. Reist u met de veerboot dan is het verstandig om even na te gaan wat bij hun de regels zijn. Ook die kunnen nogal verschillen.
Wist u dat?
Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over reizen met een hond in Spanje.
- U mag een maximum van 5 honden meenemen, in sommige gemeentes een maximum van 3 honden. Heeft u er meer dan moet u daar een vergunning voor aanvragen
- Niet naar Spanje reizen met een pup jonger dan 15 weken
- Hondenpoepzakjes bij u hebben is verplicht
- Uw hond mag alleen in een speciale gordel die geschikt is voor uw hond in de auto of achter een rek.
- Het openbaar vervoer in met uw hond is niet te doen. Alleen met een blindengeleidehond dan kan dat niet anders maar is het nog niet erg fijn.
Meer weten over het verkrijgen van een vakantie bungalow aan de Costa Blanca. Dan bent u bij aan het juiste adres.
van der Rol Rudy
on said
geachte,
is er een wet in Spanje betreffende hond mee op restaurant, verboden
of is dit te beslissen door de eigenaar van het restaurant zelf
dank voor Uw inlichting