Heeft u plannen om te emigreren naar Spanje?
Lees dan hier goede tips, vragen & antwoorden. Wanneer u in Spanje wilt wonen, werken of een lange periode wilt leven, moet u een aantal zaken regelen. U zult allerlei vragen tegenkomen, waarbij het soms lastig is om het (juiste) antwoord erop te vinden.
Dit blog is een samenvatting van vele vragen met antwoorden die ik in de loop der jaren heb gezien of tegen ben gekomen in ons vakgebied. Gebruik deze informatie naar eigen inzicht en mocht u vragen hierover hebben, laat het ons dan gerust weten. Naast het bieden van zeer uitgebreide aankoopbegeleiding in de Costa Blanca, kunnen wij u ook diensten verlenen op verschillende andere gebieden.
Mochten wij het niet weten, gaan wij voor u op zoek naar experts die u hier wel mee kunnen helpen. Het internet en met name alle fora staan vol met “echte” Spanje specialisten maar wij werken graag samen met de mensen die er echt verstand van hebben. Emigreren naar Spanje wij helpen u graag.
Moet ik mij uitschrijven uit het bevolkingsregister vlak voor mijn reis naar Spanje?
Alleen als u langer dan negen maanden afwezig bent in het land waar u bent ingeschreven. Let op er bestaat dan geen mogelijkheid meer om bijvoorbeeld sociale bijstand, huursubsidie of kind gebonden budget of studiefinanciering voor uw kinderen aan te vragen. Dar gaat u emigreren naar Spanje bedenkt dat dan goed.
Mijn plan is om in Spanje te gaan werken. Waar betaal ik dan mijn inkomstenbelasting?
Als u niet van plan bent om te emigreren naar Spanje maar wel langer dan zes maanden in Spanje te werken, betaalt u in principe belasting in Spanje. U hoeft alleen belasting te betalen in Nederland over bijvoorbeeld huurinkomsten van een Nederlands huis. Voor meer vragen hierover zou ik u goed laten informeren door een gestor of internationaal financieel/belasting adviseur
Is het verstandig om een Spaanse bankrekening te openen?
Dit is zelfs noodzakelijk. Voor bijvoorbeeld alleen al de woonlasten zoals water, elektra en internet. Dit gaat allemaal via automatische afschrijvingen van een Spaanse bankrekening, ook als u hier huurt. Anders moet er betaald worden via Nederland / België, wat vertraging kan veroorzaken maar sterker nog veel bedrijven willen of kunnen dit niet eens doen van een buitenlandse rekening. Daarnaast is er vaak spraken van extra bankkosten bij buitenlandse overboekingen.
Overigens heeft u voor het openen van een Spaanse bankrekening bij de meeste banken ook al een Nie nummer nodig, zie volgende tip
Moet ik een NIE nummer hebben?
De N.I.E. staat voor Número de Identificación de Extranjeros – letterlijk identiteitsnummer van buitenlander, is nodig bij verschillende juridische handelingen in Spanje. Dit is ook het geval bij het (fiscaal) eigenaar worden van een woning in Spanje. Nederlanders doen er dan ook verstandig de aanvraag van het N.I.E. nummer tijdig in gang te zetten wanneer ze van plan zijn om een woning te kopen. Maar ook als u een woning gaat huren en bijvoorbeeld een bankrekening wil open, of een auto wil kopen heeft u een Nie nummer nodig.
Emigreren naar Spanje zorgverzekering
Als ik ga emigreren naar Spanje kan ik dan mijn Nederlandse basis ziektekostenverzekering behouden of moet ik deze in Spanje laten lopen? Gaat u naar Spanje om “slechts” een paar maanden te overwinteren? Dan kunt u maximaal drie maanden aaneengesloten in Spanje verblijven. Dan heeft u recht op dekking van uw basis verzekering in Spanje, vaak is een aanvullende verzekering vereist of wel aan te raden.
Wanneer u gaat emigreren is het een ander verhaal, of langer dan 3 maanden in Spanje verblijft. Een en ander is afhankelijk van leeftijd en situatie, neem hierover contact op met uw verzekeringsmaatschappij of het CAK. De laatste kan u onafhankelijk vertellen wat voor u het beste is. Gaat u echter werken in Spanje, dan moet u zich in Spanje verzekeren en vervalt de basis ziektekosten verzekering in Nederland.
Keert mijn Nederlandse aansprakelijkheidsverzekering ook uit voor (on)gevallen in Spanje?
De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen hebben werelddekking, maar controleer voor de zekerheid uw polis. Er zijn namelijk altijd kleine lettertjes, bijvoorbeeld wanneer u een jetski huurt en een ongeluk veroorzaakt, misschien had u zich eerst moeten bij verzekeringen voor die jetski… Overigens zit bij sommige inboedel en opstalverzekeringen in Spanje standaard een aansprakelijkheidsverzekering.
Hoe zit het met mijn in Nederland afgesloten rechtsbijstand verzekering?
Elke verzekeringsmaatschappij gaat hier anders mee om, sommige hebben zelfs werelddekking, andere alleen in de Benelux of in Europa. Informeer ook bij de maatschappij of er een bepaalde maximale periode is voor buitenlandse verzekeringsdekking. Bent u in Spanje woonachtig, wees er dan van bewust dat u dan in Nederland geen (nieuwe) rechtsbijstandverzekering kan afsluiten.
Kan ik de rente op mijn huis in Nederland blijven aftrekken?
Ja, maar dit kan alleen als dit ook uw hoofdverblijf is en hier staat ingeschreven. Wanneer u emigreert bijvoorbeeld vervalt uiteraard de aftrek van de rente.
Kan ik mijn Nederlandse huis tijdelijk (onder)verhuren?
In bijna alle hypotheekakten staat dat u toestemming dient te krijgen van de hypotheekverstrekker om uw woning te verhuren. De kans is groot dat de verhuur van uw woning aan bepaalde voorwaarde moet voldoen. In sommige gevallen verhoogd de bank ook de rente van de hypotheek. Zorg dat u een waterdicht contract laat opstellen door een professioneel verhuurbedrijf, zij kunnen dan ook voor u het beheer doen. Wel zo’n goed gevoel als u zelf in het buitenland zit.
Wat zijn de gevolgen als ik mijn woning in Nederland onbewoond achterlaat?
Dit kan gevolgen hebben voor de inboedel- en opstalverzekeringen. Zorg ervoor dat u de verzekeringsmaatschappij van tevoren op de hoogte stelt van uw plan. Het kan zijn dat u een premie verhoging krijgt (inbraak gevoeliger), of minder dekking nodig heeft omdat u uw inboedel heeft meegenomen naar Spanje.
Moet ik belasting betalen over de huurinkomsten uit mijn Nederlandse woning?
U betaald belasting over uw vermogen, wanneer u inkomsten heeft uit de verhuur van uw woning als particulier, hoeft u daar derhalve geen belasting over te betalen. *Bron belastingdienst 2020
Ik neem mijn Nederlandse auto niet mee naar Spanje, moet ik wegenbelasting betalen?
Wanneer u minder dan 3 maanden weg bent geweest uit Nederland moet u gewoon betalen. Voor een langer verblijf in het buitenland kunt u de wegenbelasting tijdelijk schorten, door het kentekenbewijs tijdelijk te schorsen. Dit kan tegen betaling bij het postkantoor of online bij RDW. Uw auto hoeft in die periode ook geen APK keuring te ondergaan. Echter moet uw auto wel op eigen grond geparkeerd staan of in uw garage. Deze mag NIET op de openbare weg staan.
Pensioen in Spanje
Stel ik ga overwinteren in Spanje, ontvang ik dan wel AOW? Ja zeker. Als u in de Europese Unie verblijft of in een van de andere landen die een sociaal zekerheidsverdrag met Nederland hebben. Gaat u langer dan drie maanden naar een ander land, dan kan dit overigens wel invloed hebben op de hoogte van de uitkering. Gehuwde en samenwonende stellen (van wie één jonger dan 67 jaar) ontvangen geen partnertoeslag. VRAAG DIT DAN OOK GOED NA VOOR DAT U UW PLANNEN IN WERKING STELT.
Meer informatie? Zoek het uit bij de desbetreffende instanties of schakel een specialist in.
Wees voorzichtig met alles maar aan te nemen wat er op internet staat. U kent het namelijk wel…de beste stuurlui staan aan wal. Wij zien bijvoorbeeld ook veel mensen die al jaren in een auto rijden met Nederlands kenteken, betalen in Nederland geen wegenbelasting, maar wel verzekering. Kan allemaal volgens vele mensen op de diverse fora.
U mag vaak niet langer dan 3 maanden aaneengesloten in het buitenland zijn met uw Nederlandse auto. Maar daar gaan de diverse verzekeringsmaatschappijen ook weer anders mee om. Vraag dit goed na bij uw auto verzekeringsmaatschappij en laat dit zwart op wit zetten. Wanneer u onverzekerd rond rijdt begaat u een misdrijf en in Spanje gaan ze daar zeker niet milder mee om dan in Nederland.